Dél-budai közéleti kavicsok

Budafok-Tétény költségvetéséről

2016. február 08. - dunakavicsok

Az alábbi felszólalásom a budafok-tétényi képviselő-testület 2016. február 4.-i ülésén hangzott el az idei költségvetés általános vitája során:

"Köszönet illeti a hivatalt a költségvetés összeállításáért. Nagy előnye az idei költségvetésnek, hogy egyáltalán van. De ahogy Budafok-Tétény kisváros a nagyvárosban, úgy ez a költségvetés is csak egy része, eleme az állami költségvetésnek. Mint ahogy a kerületünk nem tud kiszakadni Budapest egészéből, úgy a kerület költségvetése sem tudja magát függetleníteni az állami pénzelosztó rendszerektől, legyen annak egyes elemeiben haszonélvezője vagy éppen kárvallottja. Az előttünk álló javaslatban mindegyikre van példa.

Nem tartom hálás feladatnak, hogy a jelenlegi önkormányzati vezetésnek és a Hivatalnak a költségvetés összeállításánál ezen keretek között kell bűvészkednie, egyre nehezebben biztosítva azt a látszatot, hogy Magyarország vagy éppen a kerület jobban teljesít.

Az önkormányzat pénzügyi mozgástere igen szűk, mondhatni évek óta változatlan. Ezért az egyre csökkenő hatáskörök és az ebből fakadó forráskivonások miatt nagyon nem mindegy, hogy a kerület az egyre kevesebb szabad pénzeszközét mire fordítja, mit és hogyan működtet, mit és hogyan fejleszt, milyen prioritásokat állít fel.

Az általános vita keretei nem alkalmasak arra, hogy a részletekbe nagyon elmélyedjünk, ezért csak néhány dolgot szeretnék kiemelni.

Számos területen nincs vita köztünk. Ilyen például az intézmények korszerűsítése, a működőképesség biztosítása, vagy éppen a lakásgazdálkodás racionalizálása. És hogy konkrét példát is említsek, örülünk, amikor javaslataink meghallgatásra is találnak pl. hogy felesleges azt a látszatot fenntartani, hogy egy futóversenyt vagy egy borfesztivált egy zenekar szervez.

Számos kérdésben ugyanakkor van vita közöttünk. Ilyen például a közbeszerzések vagy a civil szervezetek kerületi zárt világának fenntartása. Nem tudjuk elfogadni, hogy a fejlesztésre szánt közpénzek kifizetésének egy szűk és jól körülhatárolható kör a kedvezményezettje, de ugyanúgy érthetetlen, hogy a civil szervezetek támogatására miért nem lehet több forrást biztosítani, ezáltal is akár új szereplők bevonását támogatandó.

A prioritások tekintetében fontosabbnak gondoljuk, hogy a tanuszoda bővítését vagy a székely-magyar mérkőzéseknek helyet biztosító jégpálya megépítését vagy egy református gimnázium létrehozása feletti bábáskodást megelőzze az oktatás és az egészségügy helyi szakmai feltételrendszerének legalább jelenlegi szinten tartására való törekvés, legyen szó tornateremről vagy gyermekorvosról. Szívesen támogatnánk a jövőben ilyen tárgyú, a FIDESZ-KDNP frakció tagjainak aláírását bíró, a Kormányt erősebb fellépésre buzdító kezdeményezéseket.

Számos kérdésben viszont vitánk sincs, mert a lehető leghatározottabban elutasítjuk nemcsak a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, hanem annak számos kerületi vadhajtását is, a helyi klientúra egyre leplezetlenebb támogatását, melyre szintén számos példa akad a költségvetésben. Nem kívánunk olyan költségvetést támogatni, amely mindennek teret enged.

A nem szavazat nem a szakmának, hanem az önkormányzat vezetésének szól."

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakavics.blog.hu/api/trackback/id/tr478369998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása