Dél-budai közéleti kavicsok

Egy ki nem adott állásfoglalás a köznevelés mai állapotáról

2016. február 23. - dunakavicsok

A kerületi FIDESZ/KDNP frakció a menekült ügyben állásfoglalást fogadott el február 4.-én. Ennek köznevelési "átiratát" olvashatják alább.

 

ÁLLÁSFOGLALÁS

Tárgy: Javaslat a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény által meghatározott és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által szakmailag felügyelt oktatási-nevelési feladatok ügyében való állásfoglalásra

Tisztelt Képviselő-testület!

A köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) hatálybalépése óta az átalakított, és azóta többször módosított közoktatási rendszer keretei között több százezer magyar diák, egy jövő generációnyi ember kezdhette meg vagy fejezhette be tanulmányait Magyarországon. Ez a folyamat azóta is zajlik. Tőlünk nyugatra, Ausztria irányába a végzett diákok egyre jelentősebb része lépi át naponta a magyar határt továbbtanulási vagy munkavállalási céllal.

Az egyre jelentősebb kivándorlás komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ez nemcsak a végleges kivándorlás kockázatát növeli, hanem az itt maradó idősebb generációk terheit is. Minden kormánynak kötelessége, hogy megvédje, és itthon tartsa a fiatal generációkat az egész nemzet jövője érdekében.

Természetesen kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az emberiesség és a keresztényi szeretet figyelembevételével, minden olyan tanulón segítsünk, aki arra rászorul, aki olyan méltatlan helyzetbe került, hogy saját települési iskolájában a tanuláshoz való joga - az iskolák központosítása és a mindezt óhatatlanul követő szakmai feltételek hiánya és a pedagógusok – saját elmondásuk szerint értelmetlen és indokolatlan - túlterhelése miatt - évek óta korlátozva van. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy bármely diák, bármikor, ellenőrizetlenül a Magyar Országgyűlés többsége által a Nemzeti Együttműködés Rendszerének fenntartása és a közjó nevében történő folyamatos fejlesztése érdekében elfogadott törvényeit, előírásait figyelmen kívül hagyva, a napi testnevelés és énekóra idején, a közúti forgalmat is veszélyeztetve a települések között sétálgasson kedve szerint.

Amikor mindezen intelmek ellenére február utolsó napján mégis a diákok sokasága ellenőrizetlenül áramlik majd tanítási idő alatt közterületeinken, akkor a védelem egyre nehezebb lesz. Az iskolakerülés általánossá válásának veszélye és a diákok szabad kiáramlása Magyarország területéről nem válhat napi problémává hazánkban! Erről már a kerekasztal még állva maradt lovagjai is határozatot hoztak! Még egyszer szeretnénk tehát hangsúlyozni, hogy Magyarország számára első a magyar emberek és azon belül is a magyar diákok biztonsága, ezért minden eszközre szükség van, hogy meg tudjuk védeni az ország határait, a magyar embereket, a magyar diákságot, akár saját maguktól is!

Mindemellett nem készültek még felmérések arra vonatkozóan, hogy a 16 éves korra leszállított tankötelezettség, és a kalandvágyat sajnos már messze elkerülő, tömegessé váló fiatalkori kivándorlás következtében milyen mértékű teher hárulna a családvédelmi és gyermekjóléti intézményhálózatunkra, hiszen a jelenleg hatályos jogszabályi előírásunk szerint a Budafok-Tétény Család- és Gyermekjóléti Központnak kell biztosítania a családsegítést, a családok egyesítését, azok esetleges újraegyesítését, a társadalmi beilleszkedést és a fiatalok sikeres pályakezdést egyaránt. Nem igényel különösebb magyarázatot, hogy mindezen feladatok - a diákok iskolakerülése vagy a fiatalok külhonba történő indokolatlan migrálása miatt - milyen pluszterheket rónak a NER helyi köztisztviselőire. Könnyen belátható, hogy sem a kormányzati, sem pedig a kerületi kormányhivatali szintű intézményhálózat jelenleg még nincs felkészülve arra, hogy gyerekek után nyomozzon tanítási idő alatt vagy pl. környezettanulmány elkészítése céljából hivatalos kiküldetések sokaságát szervezze meg Londonba.

A kötelező iskolába járás és az országon belüli boldogulás kijátszásának veszélye még nem múlt el. Felháborítónak tartjuk, hogy Németország, Ausztria és a Benelux államok irányába további 45 000 magyar diák kíván elindulni a magyar emberek közpénzén biztosított és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által tökéletesen megszervezett középiskolai tanulmányainak és a gránitszilárdságú tanmennyiség elsajátításával megalapozott sikeres érettségi vizsgájuk befejezését követően.

Továbbra is valljuk, hogy a köznevelési törvény elfogadásával és bevezetésével Magyarország maximálisan eleget tett a gyermekek védelmét és az oktatáshoz való egyenlő hozzáférést előíró nemzetközi jogszabályoknak. Egyes politikusok, tanárok és megtévesztett diákok felelőtlen és meggondolatlan kijelentései végett ellenőrizetlenül kivándorló diákok külföldi befogadása és ottani soros vagy soron kívüli támogatása nem lehet megoldás! Ezért továbbra is szükség van a köznevelési törvény és a KLIK ellen fellépőkkel szemben a - korábbi években már többször sikeresnek bizonyult - békemenet összetartására, a külhonba migrált fiataljaink hazatéréséért kiálló magyar polgárok millióinak támogatására és adatainak feltüntetése mellett támogató aláírásukra.

 

Budafok-Tétény, 2016. február 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakavics.blog.hu/api/trackback/id/tr508413470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása