Dél-budai közéleti kavicsok

Feladat teljesítve!

2016. február 09. - dunakavicsok

A Képviselő-testület 2016. február 4-én határozatban állást foglalt az Európai Unió által meghatározott kötelező betelepítési kvóta ügyében. A határozat értelmében a Képviselő-testület Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés j) pontja alapján csatlakozik a Magyar Kormány azon törekvéséhez, mely az ország jövőjét meghatározó, az Európai Unió által kezdeményezett kötelező betelepítési kvóta megvalósítását kívánja megakadályozni. Elutasítja, hogy Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület és Magyarország egész területére akaratukkal ellentétesen, a világ bármely részéről betelepítéseket hajtsanak végre. Az előterjesztéshez a Jobbik képviselője módosító indítványt nyújtott be.

A DK képviselőjeként már a napirend tárgyalását sem támogattam, így amikor ennek ellenére a napirend tárgyalása mégis megkezdődött, szót kértem és jeleztem, hogy sem a napirend vitájában, sem a határozathozatalban nem kívánok részt venni. Ennek indoklásaként egy állásfoglalást osztottam ki a jelenlévő képviselőknek.

Az állásfoglalás lényege, hogy a DK képviselőjeként nem kívántam részt venni olyan komédiában, melynek során egy Önkormányzat képviselő-testülete döntésével mondjon véleményt vagy foglaljon állást egy olyan hatályos magyar törvényről, amely Magyarország Kormánya számára ad feladatot.

Önkormányzati képviselőként mindannyian arra esküdtünk fel, hogy Magyarország törvényeit betartjuk és betartatjuk, nem pedig arra, hogy egy elfogadott törvény végrehajtására buzdítsuk a Kormányt!

A Városházi Híradó február elején megjelent számában leírtam, hogy a DK milyen álláspontot képvisel az ügyben:

"...A DK egyetért az Európai Unió külső határainak hatékonyabb közös ellenőrzésével, a titkosszolgálatok közötti együttműködés, az embercsempészek elleni fellépés, valamint a terrorelhárítás eredményességének fokozásával, Európa és az európai polgárok védelme érdekében...A DK nem asszisztál egy kötelező pártutasítás végrehajtásához. Így tettünk a Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatóválasztása kapcsán is, amelybe a fideszes képviselők pont a hatáskör hiányára hivatkozva nem szóltak bele – szintén pártutasításra. Csak hogy világos legyen mindenki számára a fontossági sorrend! Ma Magyarországon sok ezer euróért magyar állampolgárságot kapott oroszból több van, mint szíriai menekültből. Ma sem tudjuk, hogy az 5 év alatt több ezer állampolgárságot és szavazati jogot kapott határon túliak közül hányan is laknak kerületünkben. Miközben tanáraink megalázottak és gyermekeink oktatása kerül naponta veszélybe, miközben orvosok, nővérek menekülnek kórházainkból és életünk, gyógyulásunk kerül percről percre veszélybe, akkor nem gondoljuk, hogy bármely településen a "migránsáradat" a legnagyobb veszély. A magánnyugdíjunk "megvédése" óta pedig egyébként is tudjuk, hogy mit jelent a Fidesz védelme."

A menekültválság kezelésére hivatott, a képviselő-testület elé került - és a fideszes képviselők látványos támogatásával elfogadott - lelkesítő határozat biztosan nem oldja meg a problémát.Egy olyan testület döntése által meg pláne nem,amely testületnek az ügyben sem jogköre, sem hatásköre, sem feladatköre nincs, Mindezt a képviselő-testületi ülésen az LMP-s képviselőtársam kérdésére az önkormányzat jegyzője is megerősítette.

Az ügy "méltó" zárásaként az Önkormányzat kiadott egy az 50-es éveket idéző közleményt, melyben persze szó sem esik arról, hogy a lelkesítő határozatot a DK képviselő kivonulása után, az MSZP-s képviselő szavazata nélkül és az LMP-s képviselő ellenszavazatával fogadták el. A szavazásban nem vett részt a távollévő polgármester sem, sőt az egyik Erdélyből áttelepült fideszes képviselőtársunk sem. Utóbbinak nyilván kényelmetlen lett volna a komédiához csatlakozni. 

Sajnálatos, hogy olyan ügyekben, amelyekben a kormány döntéseivel szemben kellene megvédenünk magunkat, a fideszes képviselők már nem mutatnak ilyen aktivitást. A Budai Nagy Antal igazgatói kinevezése elleni tiltakozáskor például elkelt volna a segítségük.

Ők akkor csendben szurkoltak a kormánynak.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dunakavics.blog.hu/api/trackback/id/tr628373144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása